Hotline
+90 530 566 63 06

Blog

Tekeş Spor Akademisi

BESYO Nedir? Nasıl Kazanılır?

BESYO nedir? Üniversite sınavına girecek ve meslek seçimi yapacak olanlar için bu soru son derece önemlidir. Kariyerini beden eğitimi ve spor öğretmenliği ya da antrenörlük gibi alanlarda devam ettirmek isteyenlerin BESYO bölümlerini tercih etmesi gerekir. Peki, BESYO nedir?

BESYO Nedir?

BESYO; Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu’nu ifade etmek için kullanılan bir kısaltmadır. Her ne kadar buradaki okul bir yüksekokul olsa da, okulda 4 yıllık lisans programları eğitimleri verilmektedir. Bu yüksekokulda, 2 yıllık ön lisans bölümleri bulunmamaktadır.

Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulları, Türkiye’de lisans eğitimi veren kurumlar arasında özel bir yere sahiptir. Farklı meslek gruplarını yetiştiren bu okullar, kendi taban puanlarını ve alım şartlarını belirleme yetkisine sahiptir.

BESYO Bölümleri

BESYO denildiğinde akla beden eğitimi öğretmenliğinin geldiği bir gerçek. Ancak bu yüksekokulda sadece beden eğitimi öğretmenliği yoktur, farklı BESYO bölümleri de vardır. İşte o bölümler:

  • Beden eğitimi ve spor öğretmenliği
  • Spor yöneticiliği
  • Antrenörlük
  • Rekreasyon
  • Egzersiz ve spor bilimleri
  • Spor bilimleri

Her yüksekokulda bu bölümlerin tamamı olmayabilir. Ayrıca buradaki bölümler, bir anlamda BESYO nedir sorusunun da cevabıdır.

BESYO Taban Puanları 2023

Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulları, kendi taban puanlarını belirleme yetkisine sahiptir. Ayrıca birçok bölüm için özel yetenek sınavları yapıldığından, taban puanlara çok fazla önem verilmemektedir.

BESYO taban puanları ile ilgili bir diğer detay ise başarı sırası sınırıdır. 2019 yılında YÖK tarafından özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başarı sırası sınırlaması getirmiştir. Buna göre adayların bu programlara başvuru yapabilmesi için TYT’de ilk 800 bin içerisinde olmaları gerekmektedir. Bu sınırlama, BESYO’daki öğretmenlik programları için de geçerlidir.

BESYO bölümlerine göre taban puanları ve sıralamalar şu şekildedir:

Bölüm

Taban Puanı (TYT) veya Sıralama

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

800 bin

Antrenörlük

140-220

Spor Yöneticiliği

140-225

Rekreasyon

150-200

Üniversiteler, kendi taban puanlarını belirledikleri için üniversitelere göre puan farklılıkları vardır. Öğretmenlik için sıralama sınırı ise YÖK tarafından konulmuştur.

BESYO Nasıl Kazanılır?

BESYO bölümlerinden birini kazanabilmek için öncelikle istenen şartların sağlanması gerekir. BESYO yaş sınırı, kilo sınırı gibi şartlara sahip değildir. Ancak adaylardan başvuru için TYT puanı ve sıralama istenmektedir.

Bu ön şartları sağlayan adaylar ilgili bölüm için tercih yaptıklarında, özel yetenek sınavına girmeleri gerekir. Özel yetenek sınavı, her üniversite tarafından kendi adaylarına yönelik olarak yapılmaktadır. Bu sınavlar, ilgili bölüme girecek öğrencilerin belirlenmesinde büyük bir öneme sahiptir. Zira yerleştirme puanını çok fazla etkilemektedir.

BESYO nedir konusunda sıklıkla görülen yerleştirme puanı, adayların TYT, OBP ve özel yetenek sınavı sonuçları dikkate alınarak hesaplanır. TYT puanı 0,45, OBP puanı ise 0,12 ile çarpılarak başlangıç puanı hesaplanmaktadır. Yetenek sınavı ise 2,75 ile çarpılarak bu hesaplamaya dahil edilir ve böylece yerleştirme puanı hesaplanır.

Geçmişteki hesaplama yönteminde TYT puanına daha fazla verilirken, 2022 yılında değişikliğe gidilmiş ve yetenek sınavının ağrılığı ciddi anlamda artırılmıştır. Sınavı kazanmak isteyen adayların mutlaka özel yetenek sınavından yüksek puan alması gerekir.

BESYO Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?

BESYO nedir konusunda yerleştirme puanının nasıl hesaplandığı önemli bir yer tutar. Bu puanın hesaplanması için kullanılan formül şu şekildedir:

  • (TYT x 0,45) + (OBP x 0,12) + (ÖYS x 2,75) = Yerleştirme Puanı

Buradaki OBP, diploma notunun 5 ile çarpılması ile bulunur. Örneğin; diploma notu 80 olan birinin OBP puanı 400’dür. ÖYS ise özel yetenek sınavıdır. Bu sınav, 100 üzerinden değerlendirilir. Örnek bir hesaplama şu şekildedir:

  • TYT: 200
  • OBP: 400
  • ÖYS: 90
  • (200 x 0,45) + (400 x 0,12) + (90 x 2,75) = 385,5

Bir diğer örnek hesaplama ise şöyledir:

  • TYT: 150
  • OBP: 400
  • ÖYS: 98
  • (150 x 0,45) + (400 x 0,12) + (98 x 2,75) = 385

Buradaki hesaplamalardan da görüleceği üzere TYT’deki 50 puan, yaklaşık olarak özel yetenek testindeki 8 puana denk gelmektedir. Dolayısıyla BESYO bölümlerinin kazanılmasının anahtarı, yetenek sınavıdır. BESYO nedir sorusu sorulurken, yetenek sınavının önemi akıllardan çıkarılmamalıdır.

Yasin Tekeş Spor Akademisi olarak yetenek sınavlarına en iyi şekilde hazırlanmanızı ve bu sınavdan en yüksek notu almanızı sağlıyoruz. Hayallerinizde mesleğin sadece bir yetenek sınavı kadar size yakın olduğunu biliyor ve bunun bilincinde tüm hazırlıkları profesyonel bir bakış açısı ile yapıyoruz. Yetenek sınavlarına hazırlanmak veya kursumuza dair bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

BESYO nedir konusu ile ilgili sık sorulan sorulara ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:

1 - BESYO Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

BESYO bölümlerinden beden eğitimi öğretmenliği ilk 800 bine girilmesini gerektirirken, diğer bölümler ise 140 ile 200 arasında TYT puanı istemektedir. Bu şartların sağlanması için 15-25 arası net yeterli olacaktır.

2 – Kısaca BESYO Nedir?

BESYO; Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu’nu ifade etmek için kullanılan kısaltmadır.

3 - BESYO Yetenek Sınavı Ne Zaman?

BESYO yetenek sınavının tarihi, üniversiteler tarafından belirlenmektedir. Sınavlar genellikle Ağustos ayının ilk 20 gününde yapılmaktadır.

Image

Tekeş Spor Akademisi
Ankara Besyo Hazırlık Kursu

Adres
İzmir-1 Cad. No:3/5 Can Apt. Kızılay/ANKARA

Telefon
+90 530 566 63 06

Whatsapp
+90 530 566 63 06

E-Posta
info@ankarabesyohazirlikkursu.com